Nagradne igre

V okviru svojega poslanstva promocije francoskega jezika lahko Francoski inštitut v Sloveniji med letom organizira različne igre in tekmovanja za učitelje francoščine ali njihove učence.

Nagradna igra Zlati makron

Ob Mednarodnem dnevu Frankofonije, 20. marca, Francoski inštitut organizira vsako leto tekmovanje Zlati makron.

Francoski inštitut organizira vsako leto šolsko tekmovanje v pripravi francoskih slaščic »Zlati makron«. Tekmovanje je pri učencih zelo priljubljeno, saj ga vsako leto nestrpno pričakujejo.

POZOR

■      Za sodelovanje na tekmovanju Zlati makron morajo učenci izbrati izključno francosko slaščico.

■     Učitelji učencem lahko predlagajo recepte v francoščini ali v slovenščini, lahko pa jim pustijo, da se za recept in slaščico odločijo sami.

■     Izpolnjene prijavnice za tekmovanje Zlati makron morajo sodelujoče šole poslati na e-naslov julien.cousseau@institutfrance.si. Rok oddaje prijavnice se določa vsako leto.

Princip tekmovanja

Učenci bodo pripravili doma ali v šoli francosko slaščico po svojem izboru, nato pa izpolnili prijavnico za udeležbo na tekmovanju “Zlati makron“, ki mora vsebovati fotografijo slaščice in kratko besedilo, ki jo predstavi. Med oddanimi prijavnicami bo vsak/-a učitelj/-ica izbral/-a tri najboljše in jih do roka določenega vsako leto poslal/-a na Francoski inštitut v Sloveniji.

Francoski inštitut v Sloveniji bo nato po vnaprej natančno določenih kriterijih izbral 15 najboljših slaščic na državni ravni in vsakega zmagovalca/-ko nagradil z lepo knjigo o francoskem slaščičarstvu.

Nagrade

■ Veliki/-a zmagovalec/-ka tekmovanja bo nagrajen/-a tudi s priložnostjo sodelovanja na tečaju priprave makronov ali drugih francoskih slaščic, ki ga organizira slaščičarski mojster Naser Gashi , ki je letos ponovno pokrovitelj našega tekmovanja.       

■ Knjige o slaščičarstvu napisane v francoščini pa bodo podeljene ostalim nagrajencem/-kam.     

Kdo lahko sodeluje

Vse osnovne in srednje šole v Sloveniji , z izjemo srednjih šol s programi gostinstva in gastronomije .

Kako registrirati svojo šolo?

Zelo preprosto!

Elektronska prijavnica je objavljena vsako leto v ta namen.

Etape tekmovanje

Etape tekmovanja so opisane v opisu tekmovanja in v pravilniku.

Rezultati natečaja 2025

  1. maja 2025 se je na Francoskem inštitutu zbrala nacionalna žirija za izbor najboljših prispevkov, ki so jih že osmo leto zapored pripravili učenci in učenke slovenskih osnovnih in srednjih šol. Zdaj pa so tu rezultati.

  Prvo nagrado, Zlati makron 2025 prejme:  

Za nagrado prejme tečaj izdelovanja francoskih slaščic, ki ga podarja Naser Gashi in se bo odvil v njegovem laboratoriju v Ljubljani:  

Ostali dobitniki nagrad (2. do 15. mesto):

>>> v kategoriji osnovnih šol 

  • Kiki Štok s sladico La religieuse au chocolat de la vie simple (Pionirski Dom, učiteljica Sara Hevia)
  • Julija Omerzu s sladico Les madeleines vivantes (OŠ Kolezija, učiteljica Petra Kobe Tomič)
  • Nika Pintar s sladico Les macarons vivants au chocolat (OŠ Trebnje, učiteljice Saša Bedene)
  • Lucija Bric s sladico L’île flottante polaire (Pionirski Dom, učiteljica Sara Hevia)
  • Simon Perme s sladico Le soufflé écobio (Pionirski Dom, učiteljica Sara Hevia)
  • Eva Pekušek s sladico Les macarons de la Terre (OŠ Janka Glazerja Ruše, učiteljica Mateja Podlesek)

>>>  v kategoriji srednjih šol 

  • Sara Vučajnik s sladico Les petits gâteaux aux pommes et à la cannelle (I. gimnazija v Celju, profesorica Andrejka Lorenčak)
  • Zala Bajc s sladico Les éclairs au chocolat (I. gimnazija v Celju, profesorica Andrejka Lorenčak)
  • Ajda Bolčina s sladico La tartelette au citron (Gimnazija Ledina, profesorica Neža Umek)
  • Kaja Kremesec s sladico L’opéra (Gimnazija Novo mesto, profesorica Elsa Louis)
  • Ela Mežek s sladico Le mille feuilles aux myrtilles et meringue (Gimnazija Poljane, profesorica Petra Hrovat)
  • Iza Koščak s sladico La tartelette citron (Gimnazija Novo mesto, profesorica Elsa Louis)
  • Tara Perdija s sladico La tarte au chocolat (III. gimnazija Maribor, profesorica Izabela Petek)
  • Gaia Petančič s sladico La tarte au citron meringuée (I. gimnazija v Celju, profesorica Andrejka Lorenčak)

Vsi prejmejo za nagrado knjige o sladicah, ki jih podarja naš pokrovitelj

Tudi letos smo prejeli veliko prispevkov zaradi katerih so se nam cedile sline! Čestitke vsem in na ponovno srečanje v naslednjem letu!

Kontakt

Julien Cousseau – Ataše za sodelovanje na področju francoskega jezika

Direktor za izobraževanje