Domov > O Inštitutu > Kdo je Charles Nodier ?

Kdo je Charles Nodier ?

Charles Nodier par Paulin Guerin - 1844 (Musée national du Château de Versailles)

Pesnik, filolog, pripovednik, Charles Nodier (1780-1844) je eden od mojstrov romantičnega gibanja in pomemben kritik na področju tuje knjževnosti. Glede na to da je bil rojen pred francosko revolucijo in je živel v obdobju družbenih in idoloških vrenj značilnih za začetek moderne dobe, se je naravno ukvarjal s političnimi vprašanji svojega časa. Leta 1812 je bil imenovan za knjižničarja mesta Ljubljana in direktorja Télégraphe officiel, uradnega trojezičnega časopisa Ilirskih provinc (na volji na spletni strani dLib.si (NUK). Z umikom Napoleonove vojske leta 1813 je bil prisiljen zapustiti deželo. Ljudski običaji, ki jih je spoznal med svojim bivanjem v Ljubljani, so postali pomemben vir njegovega navdiha.

Leta 1821 je v časopisu La Quotidienne objavil članek o Ljubljani, ki je eno od najboljših poročil o Ljubljani in njenem prebivalstvu v začetku 19. stoletja. V njem lahko preberemo, da:

"prebivalstvo sestavlja največ dvajset tisoč duš. Nacionalni jezik je vindiška slovanščina, ki se ne razlikuje kaj dosti od hrvaškega in istrskega,… S prisotnostjo Francozov med Napoleonovo okupacijo, je francoski jezik postal v teh krajih precej domač, tako da meščanstvo praviloma govori več jezikov, povprečni malomeščan pa združuje znanja, ki bi jih pogosto zaman iskali celo pri akademiku,… znanje latinščine in stare grščine je razširjeno v vseh slojih prebivalstva, medtem ko ga pri nas najdemo le v visokih slojih. Na širokih, dobro zgrajenih in čistih ulicah Laybacha najdemo ljubke javne zgradbe, odlično deželno knjižnico in očarljive znamenitosti. Na pogled so Kranjci veliki in robustni, ženske pa neznansko privlači nakit, ples in gledališče. Ta narod je zmeren, pobožen, gostoljuben in delaven. Narodna noša je očarljiva. Laybach redno trguje z Dunajem in Benetkami, trgoval pa je tudi s Konstantinopolisom."

Nodier ne more prehvaliti slovenskih znanstvenikov. Med drugimi citira tudi Scopolija, Zoisa in Gientza "najuniverzalnejši znanstvenik na področju leksikologije in gramatologije".

Reference:

* Dictionnaire des écrivains de la langue française (Larousse, Paris 2001). * "Charles Nodier et l’Illyrie", R. Maixner, dans Etudes de littérature étrangère et comparée (Didier, Paris).

Uporabne povezave

Kontakt | Piškotki | Kolofon | Kazalo strani | | Suivre la vie du site RSS 2.0

Frankofoni partnerji